BLOG

BLOG DETAYI

  • Kategori : Çevre Mühendisleri
  • Yazar : Banu KILIÇ
  • Tarih : 04 Ekim 2019

Lejyonella ve Lejyonella Hastalığı

Legionella doğal olarak meydana gelir ve göletler, nehirler ve diğer doğal su sistemlerinde yaygındır. Ancak bakteri yapılı ortamda su sistemlerine girdiğinde, su sıcaklığı gibi koşullar sıklıkla hızlı büyümeyi destekler ve Lejyoner hastalığı (LD) ve diğer ilgili enfeksiyonların salgınlarına yol açabilir.

  • Sıcaklık Lejyonella bakterisinin büyümesini nasıl etkiler?

İngiltere'de ve çoğu AB ülkesinde, Legionella riskini yönetmek ve kontrol etmek yasal bir gerekliliktir. Sorumlu kişilerin risk değerlendirmeleri yapmaları ve Legionella'nın büyümesini ve Lejyoner hastalığı riskini azaltmak için önlemler almaları beklenir. 

Lejyoner hastalığı, ölümcül solunum komplikasyonlarına neden olabilecek ve ağır vakalarda, irin akciğerde birikmesine neden olan, nefes darlığı tetikleyen ve kafa karışıklığına, organ yetmezliğine ve ölüme neden olan enfeksiyon gibi ciddi bir zatürreedir.

Suyu tekrar dolaştıran ve aerosoller veya küçük su damlacıkları oluşturan su sistemleri, Legionella ve Lejyonella hastalığı yayma riski altındadır. Sunulan risk, sistemin büyüklüğü, karmaşıklığı ve yaşı ile doğrudan bağlantılıdır. Geniş, karmaşık boru tesisatına sahip eski su sistemlerinin sıcaklık eşitsizliklerine sahip olması daha muhtemeldir ve Legionella'nın büyümesine neden olur.

  • Sıcaklığın Lejyonella bakteri büyümesi üzerine etkisi nedir?

40°C'de Legionella en bol miktarda bulunmaktadır. Bununla birlikte, 20°C ila 45°C arasında değişen sıcaklıklar, Legionella'ya hızlı büyüme için en uygun koşulları sağlayabilir. Bu sıcaklıklardan herhangi bir su sisteminde, özellikle hassas kişilerin bulunduğu yüksek riskli sistemlerde (örneğin sağlık tesislerinde) kaçınılmalıdır.

Çalışmalar, 50 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda, Legionella'nın hızla azaldığını göstermiştir. İngiltere Sağlık ve Sosyal Güvenlik Uygulama Kuralları, su sisteminde mevcut herhangi bir Legionella'yı öldürmek için sıcak suyun 60 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta depolanması ve geri dönen suyun 50 derecenin altında tutulması gerektiğini belirtir. Ayrıca, büyümeyi en aza indirmek ve caydırmak için soğuk suyun 20 derecenin altındaki sıcaklıklarda tutulması gerektiğini de belirtirler.

En düşük koşullara rağmen, Legionella 20°C veya altında tutulan su sistemlerinde hala hayatta kalabilir. Bu sıcaklıklarda, amipler su sisteminde hala mevcuttur ve Legionella bakterilerine besin ve koruma sağlarlar. Bununla birlikte, bakteri, sıcaklık tekrar yükselene kadar çoğalmayı sınırlayan düşük bir metabolik duruma girecektir.

  • Sizin için bu ne anlama gelir?

Sıcak ve soğuk su sistemlerinizi izlemek, yüksek kaliteli su yönetimi ve risk azaltma için gereklidir. Bunu yapmamak, ciddi salgınlara, kapsamlı itibar hasarına ve çok büyük para cezalarına neden olabilir. Legionella için kontroller sınırlarının dışında kaldığında, özellikle de çok sayıda boru hattı bulunan eski su sistemlerinde test etmek önemlidir, çünkü lejyonella hızla çoğalabilir ve tüm sisteme zarar verebilir.

Çoğu durumda, sistemler önerilen kılavuzların dışında çalışmaya bırakıldığında enfeksiyon meydana gelmiştir. Ve yüksek sıcaklıkların, Legionella'nın su sistemlerini temizlemek için son derece başarılı olduğu kanıtlanmış olsa da, bakterilerin, doğal su sistemlerinde, 63°C yüksek sıcaklıklarda yaşayabildiği bulunmuştur. Bu nedenle, sık sık bir risk değerlendirmesi yapmak sizi, çalışanlarınızı ve genel halkı Legionella veya Lejyoner hastalığının yıkıcı etkilerinden korumak için yeterli olmayabilir. Bu nedenle, sık sık, zamanında test yapmak ve gönül rahatlığı için hızlı, kullanımı kolay araçlar ile kendinizi donatmanız önemlidir.

Unutmayın! Yılın çoğu zamanı, Legionella'nın büyümesi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yaz aylarında sıcaklıklar yükseldikçe, Legionella riskiniz de artar! Risk değerlendirmelerini planlarken bunu aklınızdan çıkarmayın.

Lejyoner hastalığı, insan akciğerlerinde ölümcül komplikasyonlara neden olan ağır bir Zatürree şeklidir. Aerosol üreten herhangi bir su kaynağı, soğutma kuleleri, spa ve havuzlar, fıskiyeler, duşlar, araba yıkama tesisleri, klima üniteleri ve diğerleri de dahil olmak üzere Legionella bakterilerinin bulaşması için risk altında düşünülmelidir.

Lejyonella Yaşam Döngüsü

Legionella pneumophila'nın yaşam döngüsünün iki ayrı aşaması vardır: çoğaldığı ve yeni bir konakçı aradığı faz ve su sisteminde serbestçe hareket ettiği hareketli, dağılma fazı.

Enfeksiyon önceden bulunmamışsa veya tedavi edilmezse, kafa karışıklığına, komaya, kalp yetmezliğine ve nihayetinde ölüme neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre: “Lejyoner hastalığı” ölüm oranı tedavi edilmeyen hastalarda% 40-80 kadar yüksek olabilir ve uygun vaka yönetimi ile% 5-30'a kadar düşebilir.

Son yıllarda, Lejyoner hastalığının endişe verici bir oranda arttığı bildirilen Lejyoner hastalığı vakalarında bir artış olmuştur. 2011-2015 yılları arasında enfeksiyon vakaları% 42 oranında artmış ve Avrupa şimdiye kadar bildirilen en fazla vaka sayısını görmüştür. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), yalnızca ABD'de LD vakalarının 2000'den bu yana yaklaşık dört buçuk kat arttığını bildirmektedir.

Bilim adamları, artan sıcaklık ve yağış gibi iklim değişikliğinin ve enfeksiyon vakalarının artmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Lejyoner hastalığı artıyor olsa da, birçok işletme ve birey Legionella bakterileriyle ilişkili riskleri görmezden geliyor. Hem yerel hem de endüstriyel ortamlarda Legionella tarafından sunulan risklerin farkında olmak önemlidir; çünkü bunları görmezden gelmenin sonuçları ciddidir. Tesisinizdeki riski azaltmak için işinizi yapmamak, sizin ve kurumunuz için ağır para cezalarına ve ciddi durumlarda, ölüm nedeniyle hapis cezasına yol açabilir. Ancak, Lejyonella'nın ortaya çıkmasını önlemek için, önce sorunu tam olarak anlamanız gerekir.

Lejyonella ve Lejyoner hastalığı hakkında çok fazla bilgi olmasına rağmen, bu ölümcül bakteri ile ilişkili riskleri en aza indirmek için neleri bilmeniz gerektiğini anlamak zor ve zaman alıcı olabilir.

NEDEN HYDROSENSE LEJYONELLA KİTİNİ KULLANMALIYIM?

  • Su kalitesini iyileştirme konusunda daha hızlı ve daha iyi kararlar almanızı sağlayan Legionella kirlenme riskinin anında bir resmini sunar.
  • Hızlı test, sizi yüksek hizmet standartlarından ve itibar hasarından korur.
  • Test, Lejyonella'yı belirlemek için harcanan zamanı en aza indirerek halk ve çalışan sağlığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Verileri analiz ederken test bilgilerinin kaydedilmesi, Legionella kontaminasyon riskinin tam bir resmini ve gelecekteki salgınları önlemek için bir yol haritası oluşturmanıza yardımcı olur.
  • Bu sorumlu yaklaşım sadece yapılacak doğru şey değil aynı zamanda kurumunuz için de akıllıdır.